UMUMİ HIFZISSHHA MECLİS KARARI 08
2024-09-11

KARAR NO: 08

KARAR TARİHİ: 28.08.2024

İlçemiz Umumi Hıfzıssıhha Meclisi 28.08.2024 Çarşamba günü saat 10:00 ‘da Kaymakam Ömer Faruk DUMAN Başkanlığında Kaymakamlık Toplantı salonunda toplanarak gündemdeki konu görüşülmüş ve aşağıdaki kararlar alınmıştır.

Maymun çiçeği, daha çok orta ve batı Afrika'da rastlanılan, Ortopoksvirüs cinsine ait olup, insanlara genellikle enfekte bir kişi veya hayvanın cilt lezyonları ya da vücut sıvılarıyla doğrudan teması sonucu bulaşan zoonotik bir hastalıktır. Afrika kıtasında maymun, sincap, fare gibi vahşi hayvanlardan insanlara bulaşmaya başlamıştır. Hayvan ısırıkları, tırmalaması, etinin yenmesi veya vahşi hayvanların derisinin yüzüldüğü sırada insanlara bulaş ortaya çıkabilmektedir. Maymun çiçeği hastalığı (mpox), enfekte hasta ile yakın ve uzun süreli temas, cinsel ilişki, lezyonlarla temas ve solunum yolu ile bulaşabilirken, hayvanlardan insanlara da enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları, deri veya mukoza lezyonlarıyla doğrudan temas, ısırık ve tırmalanma yolu ile bulaşmaktadır. Maymun çiçeği hastalığı bazı kişilerde komplikasyonlara neden olabilir. Bu komplikasyonlar arasında rektum iltihaplanması (proktit), zatürre, yutma güçlüğü, kusma, ishal, ensefalit, miyokardit, sepsis ve idrar yolları enfeksiyonu yer alır. Maymun çiçeği virüsünün semptomları genellikle virüs ile enfekte olunduktan sonraki 3 hafta içinde kendini gösterir. Ateş, kas ağrısı ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıktıktan 1-4 gün sonra kızarıklık gelişir.

Bu bağlamda;

-Maymun çiçeğinin yakın temas ve cilt teması ile bulaşması kalabalık ortamları da riskli hale getirmektedir. Özellikle toplu taşıma araçlarında çok dikkatli olunmasına, konser, spor salonu gibi alanlarda kişilerle direkt temas etmemeye özen gösterilmesine,

-Virüsün belirtilerini gösteren kişilerden uzak durulması ve bilhassa cilt temasından kaçınılmasına,

-Hasta olduğunu bilinen kişinin yatak takımları, havlularl veya giysileri gibi kişisel eşyalarla temas edilmemesine,

-Hasta olan biri ile temas edildiyse mutlaka ellerin sık sık sabun ve suyla yıkanmasına veya alkol bazlı el dezenfektan ile temizlenmesine,

Alınan kararların Göksun Belediyesi Göksun Belediyesi, İlçe Tarım Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Kaymakamlık Makamınca uygun görülen kamu görevlileri tarafından yürütülmesine,

Oy birliği ile karar verilmiştir.