Kahramanmaraş'ın kuzeyinde yer alan ve halkın "Akdeniz'in Sibiryası" olarak nitelendirdiği bin 350 rakımlı bölgede yetişen Göksun elmasının, hasat dönemine yakın zamanlarda sıcaklığın gece 18, gündüz 25 derece civarında olması nedeniyle rengi daha da kızararak parlak hale geliyor ve meyve sertleşiyor.
Göksun elması, Suudi Arabistan, Ürdün, Yemen ve Irak gibi ülkelere ihraç ediliyor.
Bu sezon Rusya ve Hindistan'dan da talep edilen elma için ihracatçılar ve yerel yöneticiler, paketleme ve tasnif konusunda çalışma başlattı.
Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elmanın Göksun halkının en önemli geçim kaynağı olduğunu belirtti.
Son yıllarda yapılan çalışmalar sayesinde elma rekoltesinin 45 bin tona ulaştığına dikkati çeken Aydın, ürünün yaklaşık yüzde 65'inin ihraç edildiğini anlattı.
Aydın, ihracatın büyük bölümünü Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "Bu yıl özellikle Rusya ve Hindistan'dan da talep oldu ancak paketleme ve tasnif konusunda sıkıntımız var. Önümüzdeki yıllarda inşallah istenilen imkanları ilçemizde oluşturup Rusya, Hindistan ve Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapmayı planlıyoruz." dedi.
İklim koşulları nedeniyle Göksun elmasının diğer bölgelerde yetiştirilen ürünlerden farklı olduğuna işaret eden Aydın, "Biz de bu farklılığımızı iyi kullanmayı arzu ediyoruz. Çiftçilerimiz elma üretimini her yıl artırıyor. İyi şartlarda elma üretip teknolojik imkanları da daha iyi kullanmak suretiyle üretim ve ihracatımızı ileriye taşımayı düşünüyoruz." diye konuştu.
Aydın, gelecek yıllarda Göksun elmasını markalaştırmak ve dünyada bilinilirliğini artırmak için çalışmalar yapacaklarını da sözlerine ekledi.