Göksun’da Bayındırlık Hizmetleri, Kamu ve Sivil Tesisler ve Vakıf Eserleri
Osmanlı döneminde Göksun’da kamuya ait müesseseler hakkında bilgilere 1908 tarihli salnamede ulaşıyoruz. Bu tarihte Göksun kazasında 1 hükümet konağı, 2 karakol, 15 cami, 5 Sıbyan mektebi, 1 Ermeni (Gregoryen) kilisesi, 1 Protestan mektebi, 4 medrese bulunuyordu. Bunlardan hükümet konağı, 1 karakol, 3 medrese hariç diğerleri Göksun kasabası ile çevre köylerinde bulunuyordu. 1902 yılında nahiyede bir adet Rüştiye mektebi bulunuyordu. Bu mektebin muallim-i evvel ve sani kadroları münhal idi. 1904 ve 1905 yıllarında da bu kadrolar münhal gözükmektedir.
1907 yılında Göksun’da ayrıca 3340 hanenin yanında, 5 han, 72 dükkân, 9 değirmen, 5 fırın, 3 adet fabrika tahta hızarı, 2 kahvehane, 3 ambar, 1 debbağhane bulunuyordu. Bunlardan 2 kahvehane ve 1 fırından başkası Göksun kasabasıyla çevre köylerinde yer alıyordu. Ermeniler tehcire tabi tutulmadan önce Göksun’da Yukarı Çarşı ve Tepebaşı mevkilerinde oturuyorlardı. Kerpetenli yakınındaki Gâvur Mezarlığı da Ermeni Mezarlığı idi.
Cenup’ta Türkmen Oymakları adlı eserin müellifi 1931 yılında ziyaret ettiği Göksun’un 500 evden meydana geldiğini belirtir ve kasaba hakkında şu bilgileri verir: Kasabanın en önemli binalarının tamamlanmış bir cami ve Kuşoğlu Rüstem Ağa’nın malı olup hükümet tarafından kullanılan evler olduğunu, Fevzi Bey’in evinin de ikinci sınıf büyük binalar arasında sayılabileceğini, kasabanın tamamlanmamış bir oteli, iki kahve, bir aşçı, iki han, 40 dükkân ve yeterli olmayan bir okulunun olduğunu belirtir.
İÇERİĞİ PAYLAŞIN
|