Göksun’un Demografik Özellikleri
Nüfus ile ilgili ilk elden kaynaklar, klasik dönem için tahrir, avarız ve cizye defterleri, son yüzyıl için cizye, nüfus, temettuât defterleri ve salnamelerdir. Tahrir, avarız, cizye ve temettuât defterleri genel bir ifade ile faal erkek nüfusu vermekte ve temel amacı da vergi yükümlülerini ve bu kişilerden tahsil edilecek vergi yükünü belirlemektir.
Göksun’un 16. yüzyıldan önce nüfus yapısına ilişkin kullanılabilir verilere sahip değiliz. Bu sebeple nüfusla ilgili değerlendirmeleri 16. yüzyılın başlarında Göksun’un içinde bulunduğu Dulkadir Beyliği’nin Osmanlı’ya ilhakından kısa bir süre sonra yapılan sayımlardan (tahrir) elde edilen sonuçlara bağlı olarak yapacağız.
Bilindiği üzere bu sayımlar bir nüfus sayımı değildir. Vergiye esas olmak üzere hazırlanan bu sayımlar vergi mükellefi evli ve bekâr erkekleri ve muaf tutulan kesimleri kapsamaktadır. Osmanlı devletinde ilk nüfus sayımı olarak nitelenen 1831 tarihli sayım da benzer eksikliği beraberinde taşıyor; temel amacı verginin yeniden tadil ve tesviyesine matuf olarak nüfusu belirlemek ise de, bu sayımda erkek nüfus tespiti yapılmıştır.
Klasik dönem vergi kayıtlarından genel nüfus rakamlarına ulaşmak için Ömer Lütfi Barkan tarafından öne sürülen ve umumiyetle kabul gören her vergi hanesinin 5 kişiden mürekkep olduğu görüşünden hareketle Göksun’a ait nüfus tahminleri üzerinde duracağız.
İÇERİĞİ PAYLAŞIN
|