Karayazıcı İsyanı
Osmanlı ülkesinin bilhassa Anadolu eyaletlerinde etkili olan Celâli isyanları şiddetlenince Sinan Paşazade Mehmet Paşa bu isyanları bastırmakla görevlendirildi. Vilayetlerini Celâlilerin istila ettiği Maraş dirlik erbabı ve alaybeyleri ile beraber Mehmet Paşa’ya iltihak etmeleri emrini almışlardı. 1597-98’de Karayazıcı adlı bir celali ayaklanmıştı. Onun adamlarından olan ve Konya’da bulunan Hüseyin Paşa, üzerine Sinan Paşazade Mehmet Paşa’nın geldiğini haber alınca, Karayazıcı’ya katılmak üzere Maraş’a geldi. Bunun üzerine Mehmet Paşa, Maraş üzerine yürüdü. Karayazıcı ve adamları Maraş’ta büyük tahribat ve zulümlerde bulunduktan sonra Urfa’ya doğru çekildiler. Mehmet Paşa ise bunları takip ediyordu. Karayazıcı Urfa kalesini ele geçirerek oraya sığınmıştı. Mehmet Paşa Urfa kalesini kuşatarak Karayazıcı ve adamlarını muhasara altına aldı. Karayazıcı, Urfa kalesinde bu muhasaraya karşı bir yıl kadar direnmiş sonunda devletle anlaşmak zorunda kalmıştı. Karayazıcı en yakın adamı Hüseyin Paşa’yı devlete teslim ederek affedilmesine muvaffak olmuştu. Teslim alınan Hüseyin Paşa derhal idam edilmiş ve isyandan vazgeçtiği için Karayazıcı’ya da Antep beyliği verilmişti. Ancak Mehmet Paşa, Karayazıcı’nın peşini bırakmayarak ona saldırdı. Bunun üzerine Karayazıcı’ya Amasya ve Çorum
Beyliği verilerek Maraş ve Antep bölgesinden uzaklaştırıldı. O yeni görev yerinde de rahat durmayarak isyankârlığını devam ettirdi. Bunun üzerine onu cezalandırmak için Sokulluzade Hasan Paşa gönderildi. Karayazıcı Kayseri yakınlarında kendisine saldıran devlet kuvvetlerini mağlup etti ve Maraş’a bağlı Göksun’a doğru geldi. Sokulluzade Hasan Paşa, Karayazıcı’yı Göksun ve Elbistan civarında mağlup etti.
Karayazıcı’nın bu çatışma sırasında yanında 30.000 adamı vardı. Ağır bir mağlubiyete uğrayan ve adamlarının çoğu öldürülen Karayazıcı Samsun taraflarına kaçmış ve orada öldürülmüş ya da kaybolmuştur.
İÇERİĞİ PAYLAŞIN
|