BÜYÜK ÇERKES SÜRGÜNÜ 158. YILINDA ANILIYOR

YAYIN TARİHİ: 21.05.2022

Çarlık Rusya’sı tarafından Anayurtları Kafkaslardan, 21 Mayıs 1864’de Sürgün Edilen Çekesler, Sürgünün 158. yılında hayatlarını kaybeden ataları için Anma Törenleri düzenliyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Kafkas Kültür Derneği tarafından Fındık Mahallemizdeki Sürgün Anıtında anma programı düzenlendi.

Çerkes Sürgününün tarihin en acı olaylarından birisi olduğuna işaret eden Belediye Başkanımız Hüseyin Coşkun Aydın, anma programında yaptığı konuşmada şunları kaydetti.

"Üzerinden 158 yıl geçmesine rağmen hala acıyla hatırlanan Çerkes Sürgünü, tarihin en acı olaylarından birisidir. Bu sürgünde hayatını kaybeden yaklaşık 500 bin Çerkez kardeşimize Allah’tan bir kez daha rahmet diliyorum. Çarlık Rusya’sı tarafından Anayurtları Kafkaslardan, 21 Mayıs 1864’ten itibaren başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerine sürgün edilen Çerkes kardeşlerimizin torunları, ülkemizin değişik bölgelerinde olduğu gibi toplumsal bütünlüğün sağlandığı ve adeta Türkiye’nin nüvesi konumundaki bir yerleşim yeri olan Göksun ilçemizde de kardeşlerimiz olarak yaşamlarını sürdürmekte, bizlere değer katmaya devam etmektedir."

Dünya genelinde en çok ihtiyaç duyulan,  barışı, huzuru, birlikte yaşamayı, birbirine hoşgörüyle bakmayı öğrenmek ve görmek istiyenlerin Türkiye ve Göksun’a gelmesi gerektiğini söyleyen Başkan Aydın,

" Bizler, her tarafı ve her mevsimi ayrı bir güzellik olan Göksun’da Türk’ü, Kürt’ü, Çerkez’i, Çeçen’i, Dağıstanlısı, Alevi’si, Sünni’si hepimiz bir arada birbirimizin diline, kültürüne, folklorüne saygı duyarak yaşıyoruz, yaşamaya da devam edeceğiz.

Bizlere bu cennet gibi vatanı yurt olarak bırakan şehitlerimiz ve gazilerimiz başta olmak üzere, bu vatan üzerinde hür olarak dinimizi, dilimizi, geleneklerimizi, kültürümüzü, mutluluklarımızı ve acılarımızı birlikte yaşamamız için şehit düşen kardeşlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize ve bu uğurda her alanda emek veren, mücadele eden kardeşlerimize ve büyüklerimize en derin saygılarımı sunuyorum" dedi.

Anma programında konuşmaların ardından, anma yürüyüşü ile Adatepe Barajına temsili çelenk bırakıldı.

Anma programı, sürgünde hayatını kaybedenler için yapılan dua ile sona erdi.